Sporo procesuiranje krivičnih prijava

0

Dejan MilovacNakon slučaja Zavala po osnovu kojeg je završena istraga u Vrhovnom državnom tužilaštvu i koji je proslijeđen Specijalnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju, još jedna krivična prijava MANS-a, ovog puta u vezi sa slučajem Ade Bojane, je takođe proslijeđena tužiteljici Stojanki Radović na dalje postupanje.

Krivična prijava koja je podnijeta sredinom oktobra 2008. godine je teretila ulcinjske visoke policijske funkcionere Vladana Lakovića i Sabra Buzukovića da su nesavjesno vršili dužnost službenog nadzora nad državnim zemljištem na Adi Bojani što je omogućilo nepoznatim investitorima da uzurpacijom i daljom prodajom zemlje steknu enormnu protivzakonitu korist.

Pored slučajeva nelegalne gradnje na Zavali i uzurpacije državnog zemljišta na Adi Bojani, MANS je u proteklih nekoliko godina upravo u oblasti urbanizma podnio čitav niz krivičnih prijava koje se odnose na slučajeve zloupotrebe službenog položaja sa elementima korupcije od kojih većina još uvijek nema sudski epilog. Sa druge strane krivične prijave MANS-a, kao npr. protiv Mirka Nilevića, bivšeg potpredsjednika Opštine Podgorica i gradonačelnika Miomira Mugoše, zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja u postupku prodaje građevinskog zemljišta i sklapanja štetnih ugovora, su odbačene bez valjanog obrazloženja na čemu se temeljila takva finalna odluka tužilaštva.

Za ostale krivične prijave koje još uvijek ne postoje konačne odluke tužilaštva, najčešća informacija koju dobijamo od policije i tužilaštva jest da je istraga u toku, te da će po okončanju iste biti obaviješteni o njenom ishodu. Sve krivične prijave koje MANS podnosi, pogotovo one iz oblasti korupcije u urbanizmu prati obimna dokazna dokumentacija koju MANS prikuplja i obrađuje prije podnošenja krivične prijave.

Ipak i pored toga, za neke krivične prijave koje su podnijete još 2007 godine, tužilaštvo i policija još uvijek prikuplja dokaze, a za svo to vrijeme niti jedna od pomenutih institucija od MANS-a nije zatražila dodatne konsulaticije u vezi pojedinih slučajeva iako se radi o ozbiljnim optužbama protiv visokih funkcionera i sumnji da je državni budžet oštećen u milionskim iznosima.

Tako na konačnu odluku još uvijek čeka krivična prijava protiv gradonačelnika Cetinja Milovana Jankovića zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj u slučaju prodaja zemljišta na Karuču, zatim protiv bivšeg podgoričkog sekretara za urbanizam, Vasilija Đukanovića zbog sumnje da je takođe zlouptrijebio službeni položaj i trecim licima omogućio sticanje nezakonite dobiti.

Konačna odluka nije donijeta ni po krivičnim prijavama protiv građevnskih inspektora Zorana Jokića i bivše republičke inspektorke Suzane Lačković koja se sumnjiči da je kompanijama „Čelebić”, „Kroling”, „SI-ING”, te investitorima Tomislavu Boričiću i gradonačelniku Budve Rajku Kuljači, omogućila izbjegavanje plaćanja kazni zbog nelegalne gradnje.

Posljednja krivična prijava koju je MANS podnio odnosila se na direktora ulcinjske Elektrodistribucije, takođe zbog zloupotrebe službenog položaja i uzurpacije državnog zemljišta na Adi Bojani.

Jedan dio javnih funkcionera i državnih službenika protiv kojih je MANS podnio krivične prijave još uvijek obavlja funkcije za čiju se zloupotrebu sumnjiče, drugi dio je prešao na druge državne funkcije, dok je jedan dio njih prešao u privatni biznis. Ono što je zajedničko za sve njih jeste da još uvijek nisu snosili nikakve posljedice zbog kršenja zakona, niti je razmatrana mogućnost da budu smijenjeni sa svojih funkcija. Sa druge strane, privatne kompanije i pojedinci koji su takođe bili dio kompletne šeme i dalje redovno dobijaju poslove na državnim tenderima i promovišu se kao strateški partneri države.

Posljednju informaciju da je tužilaštvo otpočelo sa provjerom i onih krivičnih prijava koje se odnose na visoke državne funkcionere ocjenjujemo ohrabrujućom, sa određenom rezervom jer smo i do sada nebrojeno puta imali situaciju kada se „na sva zvona” najavljivao konačan obračun sa korupcijom i organizovanim kriminalom na najvišim nivoima a koji se nažalost završavao na nivou medijskih afera.

Ipak, želimo da vjerujemo da će pritisak Evropske Unije i ostalih relevantnih međunarodnih adresa, početi da daje rezultate u vidu povećanja političke volje za borbu protiv korupcije, te da će zahtijevi Evropske komisije za konkretnim rezultatima u ovoj oblasti, uskoro rezultirati i prvim hapšenjima visokih državnih funkcionera zbog korupcije.

Slučaj ZAVALA

Što se tiče slučaja Zavala, nadamo se da se neće obistiniti špekulacije o mogućnosti da potpredsjednik DPS-a, Svetozar Marović dobije status nekakvog „svjedoka optužnice”, tim prije što je upravo Marović imao neosporan ekonomski interes u cjelokupnom poslu oko nelegalne izgradnje objekta na Zavali, vrijednog više stotina miliona Eura, kao i brojne direktne i indirektne veze sa republičkim i lokalnim institucijama i pojedincima od čije odluke je zavisilo da li će se u slučaju Zavale poštovati zakoni i propisi.

Takođe je neprihvatljivo da Specijalni državni tužilac istragu o slučaju Zavala ograniči samo na taj projekat, tim prije što je MANS uz krivičnu prijavu dostavio i šemu mogućeg kartelskog udruživanja u oblasti urbanizma u opštini Budva čiju kičmu čine veze upravo gospodina Marovića i njegove porodice sa budvanskim institucijama i kompanijama u oblasti građevinarstva i prometa nekretnina.

U slučaju da se istraga ograniči samo na slučaj Zavale, i ne ispitaju relacije, tokovi novca i usluga između povezanih kompanija, državnih institucija i pojedinaca u njima, moguća osnovna struktura novo kršenje zakona i kreiranje novih „zavala” će i dalje ostati netaknuta i u funkciji za nove investitore poput ruskog Mirax.

Dejan Milovac
Zamjenik izvršnog direktora
MANS

Komentari su isključeni.