Vlada hotel Park procijenila na 7,3 a prodaje za 2,2 miliona eura

0

Iza odluke Savjeta za privatizaciju da na postupak prodaje hotela “Park“ Čedomiru Popoviću, podgoričkom tajkunu i vlasniku kompanije „Carine“, stavu oznaku tajnosti je namjera da se od javnosti sakriju uslovi pod kojima će Vlada praktično poklonitu ovu vrijednu imovinu. Vlada je Crne Gore je odlučila da imovinu hotela Park Popoviću proda za 2,2 miliona eura, iako je ta ista imovina samo nekoliko godina ranije bila procijenjena na višestruko veći iznost.

Vlada Hotel „Park“ prodaje „Carinama“ uz obavezu kupca da investira dodatnih 3,5 miliona, a kako je ovo jedna od 13 privatizacija koje su početkom godine proglašene tajnom, ne znaju se detalji predloga kupoprodajnog ugovora i ugovora o zakupu, kao ni šta su garancije za investioni program i zakup.

Hotel „Park“ ima 730 kvadrata, dok ukupna lokacija obuhvata zemljište od oko 10 hiljada kvadrata, koje se nalazi na samoj obali mora. Vlada je Planom privatizacije vrijednost lokacije procijenila na tri miliona eura, ali nije poznato da li je ikada rađena njena tržišna vrijednost i koliko ona stvarno vrijedi.

Ono što je poznato jeste činjenica da je vrijednost ovog turističkog kompleksa 2011. godine bila procijenjena na blizu 7,3 miliona eura kada je njegova prodaja razmatrana kao način kompezacije dugova koje je Montenegro Airlines imao prema Agenciji za kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore. Naime, prema podacima iz Programa prestruktuiranja komapnije Montenegro Airlines za 2011. godinu, hotel „Park“ je bio procijenjen na 7.275.874, 64 eura (izvod iz Programa je u attachmentu saopštenja).

Kako je kompletan postupak ove privatizacije, zajedno sa pratećom dokumentacijom proglašen tajnom, nije moguće ocijeniti šta je dovelo do toga da Vlada nešto sto je vrijedno 7,3 miliona, proda za nešto preko 2 miliona eura. Tako nisu ni poznati detalji investicionog programa, niti informacije o tome na koji način je Vlada Crne Gore zaštitila javni interes od propasti ove investicije, imajući u vidu do sada više nego problematičnu poslovnu istoriju Čedomira Popovića i njegove kompanije Carine.

Popović je na sličan i ispod cijene došao i do vrijedne imovine kompanije „Južni jadran“, ostavljajući radnike i manjinske akcionare kratkih rukava, a upravo je ova privatizacija jedan od najznakovitijih pokazatelja kako je državna imovina i imovina radnika nekažnjeni završavala u rukama privilegovanih tajkuna.

Pored toga, slučaj nezakonite prodaje vrijednih građevinskih parcela na Starom aerodromu u Podgorici u tajnom „dilu“ između Popovića i bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše kojom je budžet oštećen za preko 11 miliona eura je ponovo u fokusu pažnje Vrhovnog državnog tužioca.

Imajući u vidu sve navedeno, bilo je normalno za očekivati da će Vlada Crna biti veoma obazriva kada je u pitanju izbor „strateškog partnera“ za posao sa hotelom Park u Herceg Novom, ali se to nažalost nije desilo. Ne samo da je za partnera izabran Čedomir Popović, već je i kompletan postupak označen kao „tajan“ što dodatno otvara prostor za sumnju da će i ova privatizacija biti samo repriza scenarija već viđenih tokom prethodnih 20 godina.

S tim u vezi, odluka Savjeta za privatizaciju da i prodaju Hotela „Park“ proglasi tajnom ukazuje na osnovanu sumnju da Vlada želi da rasparča preostale državne resurse daleko od javnosti, na štetu interesa građana, a u korist domaćih tajkuna. To uostalom potvrđuje i danas objavljeni ugovor o prodaji firme „Montenegro Defence Industry“, koji je Vlada takođe proglasila tajnim.

Vlada je ne samo „Montenegro defence Industry“ prodala firmi koja je povezana sa licem osumnjičenim za šverc cigareta, droge i pranja para, već iz sadržine objavljenog ugovora nedvosmisleno proizilazi grubo kršenje domaćih zakona, zbog čega MANS Vrhovno državno tužilaštvo poziva da najhitnije reaguje i zaustavi potpuno bezakonje koje je trenutno na snazi kada je u pitanju postupak privatizacije u Crnoj Gori.

MANS

Komentari su isključeni.