Zapošljavanje u pošti Crne Gore u susret izborima

0

Državna kompanija Pošta Crne Gore je u avgustu 2016. godine, mjesec i po pred parlamentarne izbore u Crnoj Gori, sa 74 lica zaključila ugovore za privremeno obavljanje poslova, preko agencije za zapošljavanje Dekra. Svi ugovori su zaključeni u trajanju od 30 dana i to za angažovanje koje spada u redovne poslove zaposlenih u poštanskoj kompaniji. Na čelu Pošte Crne Gore je funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Ivan Kalezić.

Ukupan broj zaposlenih u Pošti Crne Gore na kraju 2015. godine iznosio je 844 lica. Međutim u 2016. godini Pošta je angažovala dodatnu radnu snagu posredstvom agencije za zapošljavanje, a u avgustu, u vrijeme izborne kampanje, zaključila je ugovore za privremeno obavljanje poslova sa čak 74 lica.[3] Svi ugovori su zaključeni u trajanju od 30 dana i to za angažovanje koje spada u redovne poslove zaposlenih u poštanskoj kompaniji, kao što su poštari, dostavljači, operateri, poštanski manipulanti, higijeničarke.

Zakonom o radu je propisano da se za redovne poslove u preduzeću zaključuju ugovori na određeno ili neodređeno vrijeme, a ugovori o privremenim poslovima se zaključuju samo za kratkoročnu uslugu ili posao koji ne zahtijeva posebno znanje i stručnost.

Najviše ugovora za privremeno obavljanje poslova Pošta Crne Gore je zaključila u Podgorici, gdje je angažovala 23 zaposlena. U Baru je zaključeno 14 ugovora, Budvi deset, Herceg Novom šest, Tivtu pet, Nikšiću i Kotoru po četiri, u Danilovgradu tri, dva u Beranama, a po jedan u Rožajama, Pljevljima i Plužinama.

Kompletnu studiju slučaja možete preuzeti OVDJE

Komentari su isključeni.