Održan završni seminar u sklopu programa “Sprovođenje Arhuske konvencije u zemljama Jadrana”

0

Održan završni seminar u sklopu programa “Sprovođenje Arhuske konvencije u zemljama Jadrana” za sudije, advokate i novinare u Opatiji od 24.-27.02.2011.

Od 24. do 27. februara 2011. u hotelu “Bristol” u Opatiji održao se treći, završni seminar u sklopu projekta ” Sprovođenje Arhuske konvencije u zemljama Jadrana”. Projekt finansira Evropska unija, a sprovede ga GONG i Zelena Istra, zajedno s partnerskim organizacijama iz Crne Gore (MANS), Bosne i Hercegovine (Centar za menadžment, razvoj i planiranje), Italije (Adriatic GreeNet) i Belgije (European Environmental Bureau). Na seminarima učestvuje 27 sudija, advokata i novinara iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, odabranih na osnovu međunarodnog konkursa.

U svrhu osnaživanja uloge građana i organizacija civilnog društva u pitanjima koje se odnose na zaštitu životne sredine, UNECE (Ekonomska komisija Ujedinjenih naroda za Evropu) utvrdila je, a 44 države do danas ratifikovale, Arhusku konvenciju kojom su definisani zajednički međunarodni standardi za pristup informacijama, pravo na sudjelovanje i pristup pravosuđu u pitanjima zaštite životne sredine, utemeljeni na principima participativne demokratije.

Prvi je seminar obrađivao pravo na pristup informacijama i učešće javnosti, odnosno prva dva stuba konvencije, a drugi pristup pravosuđu, jednom od najvećih problema u zemljama jadranskog regiona. Na trećem su seminaru polaznici u praksi primijenili stečeno znanje, i to putem simuliranog suđenja pred Evropskim sudom za ljudska prava i Evropskim sudom pravde. Ovakav format mogao bi se uporediti sa sve popularnijim formatom moot court simuliranih suđenja, koji se u zemljama EU praktikuje upravo zbog dinamike i sličnosti s realnim pravnim situacijama.

Imaginarni Arhus slučaj poslužio je kao podloga za višemjesečne intenzivne pripreme pravničkih timova, pod vodstvom iskusnih moot court trenera, Mislava Mataije i Lovela Petrovića. Polaznici su se suočili sa sudskim vijećem sastavljenim od iskusnih teoretičara i praktičara. U svojstvu sudija i komentatora učestvovali su prof. dr. sc. Tamara Ćapeta (Katedra za evropsko pravo, Pravni fakultet u Zagrebu), Bojan Lalić (Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Republike Hrvatske) i Zvonimir Mataga (Evropski sud za ljudska prava).

Novinari koji učestvuju u projektu pripremili su uvodne medijske materijale za najave suđenja. Oni su takođe medijski pratili cijeli tok suđenja i na taj način primijenili naučeno kroz medijsko izvještavanje o slučajevima vezanim za Arhusku konvenciju. Većina polaznika izrazila je želju da se Konvencijom bavi i nakon završetka programa.

Više o projektu potražite ovdje

Komentari su isključeni.