Đukanoviću firmu prodao ekspert za pranje novca i utaju poreza

0

Kiparska kompanija od koje je Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović kupio svoju ofšor firmu bila je uključena u brojne šeme pranja novca za ruske kriminalce i tajkune, kao i njen direktor koji slovi za experta u  kreiranju kompleksnih šema za utaju poreza.

O sumnjivim vezama IONICS Nominees Limited koja je Đukanoviću prodala Vagor Investment Limited su pisali američki CNN i Wall Street Journal, BBC, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) kao i brojni kiparski i ruski mediji. Vlasnik kompanije IONICS je Christodoulos Vassiliades koji važi za kontraverznog kiparskog advokata sa brojnim vezama na Kipru i u Rusiji.

Semion Mogilevich, nezvanični kralj ruskog podzemlja, koristio je usluge direktora ove kiparske kompanije za pranje novca stečenog kriminalom, kako prenose ruski mediji. Mogilevich je bio pod istragom FBI-ja zbog trgovine oružjem i drogom, naručivanja ubistava i organizacije prostitucije na međunarodnom nivou. Veze IONICS-a sa Mogilevichem su 2015. godine dospjele u žižu međunarodne javnosti nakon što je otkriveno da IONICS stoji iza ruske građevinske kompanije IC Expert. Ova kompanija je namjeravala da sa firmom tadašnjeg predsjedničkom kandidata Donalda Trampa zaključi posao o izgradnji Tramp tornja u Rusiiji, o čemu je izvještavao i CNN, opisujući veze između Trampa i Rusije.

Lista klijenata IONICS-a je uključivala i rusku državnu banku „Sberbank“ za čije potrebe je na Kipru osnovano nekoliko off-shore kompanija. Ova banka se sumnjiči da je bila dio organizovane šeme pranja novca i utaje poreza kada je prema procjenama oprano čak 230 miliona dolara.

Interaktivna mreža povezanih lica- klikom na veze možete pristupiti dokumentima

Christodoulos Vassiliades

O bliskosti sa ruskim biznisom svjedoči i veza sa ruskim medijskim magnatom Alisherom Ushmanovim, bliskog , za koga se sumnja da je upravo preko advokata Vassiliadesa postao vlasnik ofšor kompanije Bridgewaters, što je pokazala istraga Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara afere „Rajski papiri“. Bridgewaters je, prema izvještavanju BBC-a istraživana zbog pranja prljavog ruskog novca.

Vassiliades na i Kipru ima jake političke veze, a nerijetko se može vidjeti u društvu najviših političkih i partijskih zvaničnika. Nekoliko dana prije kulminacije kiparske finansijske krize u martu 2013. godine u kojoj su novac izgubili deponenti Kiparske Banke, kompanija Modisana Limited sa kojom su bili povezani Vassiliades i aktuelni kiparski predsjednik Nicos Anastasiades je uspjela da realizuje transakciju kojom je iz zemlje iznijeto 18.6 miliona eura.

Dejan Milovac
Istraživački centra MANS

Kompanijom Đukanovića upravljao bivši kiparski ministar zdravlja

Kompanija HIVE Management Services Limited kojoj je Đukanović povjerio upravljanje svojom firmom je u vlasništvu Frixosa Savvidisa, bivšeg kiparskog ministra zdravlja. U izjavi datoj medijima, predsjednik Atlas Grupe, Duško Knežević je tvrdio da je kompanija osnovana kako bi se Đukanović pojavio kao partner u poslu sa bolnicom u Meljinama, što su iz kabineta Predsjednika demantovali.

Međutim, Đukanović je prethodno izjavio da je Vagor osnovan kako bi se preko njega bavio biznisom, ali nije saopštio kojim biznisom i zašto taj biznis zahtijeva da njegov identitet bude sakriven kao što stoji u kiparskoj dokumentaciji.

Svoje vlasništvo u ovoj kompanij Đukanović je sakrio nakon što je 29. decembra 2006. godine lično potpisao tajni ugovor o skrivanju vlasništva na akcijama Vagor-a.

U tom dokumentu se navodi da je Đukanović angažovao takozvanog „povjerioca“ na koga će ubuduće biti registrovane njegove akcije u kiparskom registru kompanija. U istom dokumentu se navodi i da Đukanović „ima svoje razloge“ za skrivanje akcija, kao i da će „povjerenik“ za taj posao dobiti unaprijed dogovorenu nadoknadu.

Pored toga, „povjerenik“ se obavezao da će omogućiti Đukanoviću da u bilo koje vrijeme vrati pravo nad akcijama ili ih prenese na drugo lice koje on odredi, ali i da mu isplati bilo kakvu dividendu od akcija koje su mu povjerene.

Mjesec dana nakon toga, u kiparskom registru je ovaj ugovor i potvrđen tako što je kao vlasnik akcija upisana Eva Agathangelos. Nakon što je ona preuzela upravljanje Đukanovićevim akcijama kompanijom, HIVE Management Services Limited se upisuje kao sekretar, a Stelios Savvidis postavlja za direktora Vagor Investment Limiteda. Eva Agathangelos i Stelios Savvidis su dugogodišnji uposlenici kompanije HIVE, a u kiparskom registru se vode kao direktori i sekretari još preko 1000 kompanija.

Vagor Investment Limited se u kiparskom registru i dalje vodi kao aktivna, a nakom prenosa upravljanja akcijama na Evu Agathangelos nisu zabilježene druge promjene u vlasničkoj stukturi. Tek 2017. godine direktor i sekretar podnose ostavke u Vagor-u.

Komentari su isključeni.