Komentari na nacrt plana za razvoj prenosne mreže 2019-2028

0

U dokumentu se navodi da, shodno planu razvoja proizvodnlh jedinica dostavljenom od nadležnog ministarstva, u periodu od 2021. godine do 2028. godine se očekuje gašenje Prvog bloka Termoelektrane u Pljevljima, kao i izgradnja Hidroelektrana na Morači (Zlatica, Milunovici, Raslovici i Andrijevo), Hidroelektrane Komarnica i Drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima (225 MW).

Prednje ne korenspondira sa planovima Elektroprivrede Crne Gore, koja je početkom 2018. godine pokrenula izbor izvodaca radova za ekolosku sanaciju postojeceg Prvog bloka Termoelektrane u Pljevljima, dok je u zahtjevu za dobijanje integrisane dozvole za rad Prvog bloka Termoelektrane u Pljevljima najavila da će, nakon njegove ekoloske rekonstrukcije, on raditi do 2043. godine.

Pored toga, Elektroprivreda Crne Gore je krajem 2017. godine raskinula ugovor a izgradnji Drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima sa izabranim ponudacem, ceskom kompanijom Skoda Praha, jer nije uspjela da pronade finansijera za gradnju nove termoelektrane. S tim u vezi, nejasno je na osnovu cega se projektuje kao gotova stvar gasenje postojeceg Prvog bloka i izgradnja Drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

Takode, kada je rijee 0 izgradnji cetiri hidroelektrane na rijeci Maraca (Zlatica, Milunovici, Rasloviei i Andrijevo), autori dokumenta nijesu ponudili informacije a izvjesnosti tog projekta. avo narocito 5to je 2010. godine identican projekat izgradnje cetiri hidroelektrane na Moraei obustavljen, au kasnijim godinama je iz Ministarstva ekonomije saopstavano da se razmatra projekat gradnje veceg broja manjih hidroelektrana na Moraei, a ne gradnja cetiri velike hidroelektrane.

Ovakav ad hoc pristup je neprihvatljiv i otvara pitanje realnosti ponudenog razvoja prenosne mreze, a eak i sami autori navode da je potrebno ponovo azurirati plan ulaska novih proizvodnih objekata u sistem, kao i njihov planirani ka pacitet.

Kompletan dokument preuzmite OVDJE (PDF)

Komentari su isključeni.