Mrdovićeva upozorava na kršenje zakona: I zatvorenike mite za izbore

0

“Prošle sedmice je zaključeno 6 ugovora o privremenim poslovima sa zaposlenima u ZIKS-u, a kao prateća dokumentacija Agenciji je dostavljen Vladin zaključak sa oznakom „interno“ kojim se ministru pravde daje ovlašćenje da se sa 52 lica u ZIKSu mogu zaključiti ugovori o privremenim poslovima”

Koordinatorka istraživačkog centra MANS-a Ines Mrdović rekla je da uoči oktobarskih izbora postoji ogroman prostor za uticaj na izbornu volju birača u partijske svrhe.

“Praksa predizbornih zapošljavanja u javnoj upravi nastavljena je i uoči oktobarskih izbora, i sada je osnovno pitanje da li će Agencija za sprečavanje korupcije reagovati. Ogroman je broj ugovora o povremenim i privremenim poslovima – preko 150 u periodu od raspisivanja izbora”, rekla je ona “Vijestima”, navodeći da se ti ugovori zaključuju za obavljanje povremenih poslova.

“Oni treba da budu izuzetak, a ova brojka od preko 150 za mjesec i po pokazuje da su bezmalo pravilo. Tu prednjače Opština Nikšić, Uprava za nekretnine, Institut za javno zdravlje…”, dodala je.

 Mrdovićeva  navodi da je za većinu zapošljavanja izbjegnuto javno oglašavanje, što je nezakonito.

“Prošle sedmice je zaključeno 6 ugovora o privremenim poslovima sa zaposlenima u ZIKS-u, a kao prateća dokumentacija Agenciji je dostavljen Vladin zaključak sa oznakom „interno“  kojim se ministru pravde daje ovlašćenje da se sa 52 lica u ZIKSu mogu zaključiti ugovori o privremenim poslovima. Dakle, ne samo da je Vlada dokumentom „interno“ koji nosi oznaku tajnosti u konkretnom slučaju regulisala zapošljavanja, već je ključno pitanje kako je moguće to da Vladini zaključci suspenduju zakone ove države i maltene imaju veću pravnu snagu od zakona”, navela je.

MANS sumnja da li su neka radna mjesta, objašnjava, izmišljena, poput onog u Investiciono razvojnom fondu, gdje je izvršni direktor Zoran Vukčević, inače jedan od aktera afere “Snimak”, otvorio radno mjesto „savjetnik za pres kliping” u svom kabinetu.

Ona navodi daje u vrtićima i školama zaključeno oko 600 ugovora na određeno. ”Obično im se 31. avgusta prekida radni odnos na  jedan dan, a zatim produžava 1. septembra, čime se onemogućavaju da formalno ostvare kontinuitet od dvije godine u zaposlenju, što je uslov za ugovor na neodređeno”, navela je  Mrdovićeva , podsjećajući da je Zavod za zapošljavanje u izbornoj godini udvostručio broj kratkoročnih zaposlenja.

Foto: Savo Prelević Autor: Mila Radulović
Preuzeto sa portala Vijesti

Komentari su isključeni.