RTV Vijesti – Stanković: Tužioci će dežurati 16. oktobra

0

Ako nekog natjerate da slika glasački listić 16 oktobra ili to sami uradite možete završiti u zatvoru, to je samo jedno od 11 povreda izbornog prava koje su sada u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva. VDT Ivica Stanković najavio je da će na dan izbora 16 oktobra tužioci dežurati kako bi građani mogli da im se jave ako budu sumnjali na izborne zloupotrebe

ALEKSANDRA MUDREŠA

Zakonom je zabranjena kupovina i prodaja glasova, prijetnji i ucjene birača kao i ometanje tokom glasanja poručuje uoči izbora VDT-a Ivica Stanković. On je na građanskom satu u CDT-u kazao da novčano i kaznom zatvora mogu biti kažnjeni oni koji povrijede tajnost glasanja.

IVICA STANKOVIĆ,VDT.”Tajnost galsanja obuhvata garanciju licima koja imaju pravo glasa da neće biti otkrivenio za koga su glasali. Povreda tajnosti glasanja može se izvršiti na razne načine kao što je tajno video snimanje nekog dok glasa. Zavirivanje u glasački listić”

Oni građani koji budu sumnjali da je došlo do izborne zloupotrebe to istog dana mogu prijaviti tužilaštvu u gradu u kom žive pošto će tužioci dežurati.

IVICA STANKOVIĆ,VDT.”Mogu elektronskim putem mogu usmeno tužilaštvo će nastojati da odmah reaguje u najbržem mogućm roku .”

U okviru CDTove kampanje Glasaj slobodno Stanković je poručio da će Tužilaštvo građanima pružiti punu zaštitu prije u toku i nakon izbora, sve kako je rekao kako bi se utvrdila odgovornost onih koji krše zakona . VDTu do sada je zbog zloupotrebe prava glasa stiglo pet prijava.

IVICA STANKOVIĆ,VDT.”Četiri krivične priajve su podnijete od NVO MANS i sve prijave odnosno predmeti formirani po tim prijava se nalaze u fazi izviđaja. Jednu pijavu je podnio poslanik protiv drugog u Skupštini i ta prijava je odbačena”

Na pitanje da li Tužilaštvo prati tok novca kojim partije raspolažu u predizbornoj kampanji Stanković je kazao da postupaju u svim slučajevima kad postoji sumnja da je učinjeno neko krivično djelo te da ne vode računa o tome da li se radi o strankama vlasti ili opozicije.

Komentari su isključeni.