Spašavanje redova Bakovića: Do stana za samo 6 hiljada eura

0

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor kriminalističke policije, Enis Baković, je za svega 6.000 eura kupio stan od 56 m2 zahvaljujući odluci Vlade Crne Gore. Iz komisije za stambena pitanja navode da „nije postojala mogućnost da se na drugačiji način riješi stambeno pitanje ovog policijskog funkcionera“, kako stoji i u odluci o dodjeli stana do koje je došao Istraživački centar MANS-a.

Enis Baković, zamjenik direktora Uprave policije

Komisija za stambena pitanja donijela je početkom marta prošle godine odluku da se Bakoviću dodijeli stan u zakup na naodređeno vrijeme, uz mogućnost otkupa po povoljnim uslovima. U dokumentu koji potpisuje predsjednik Komisije i aktuelni ministar odbrane, Predrag Bošković, navodi se da je to tijelo cijenilo zahtjev Bakovića kao opravdan imajući u vidu „stambene i druge prilike imenovanog“.

Odluka da se Bakoviću dodijeli stan je donijeta nakon usvanja Zaključka Vlade Crne Gore od 14. februara prošle godine. Tada su zaduženi Uprava za imovinu i Ministarstvo finansija da sprovedu odluku Komisije.

Baković se odmah odlučio za opciju otkupa stana, pa je tako Uprava za imovinu krajem marta prošle godine zaključila Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti kojim u njegovo vlasništvo prelazi stan u podgoričkom naselju Stari aerodrom od 56m2 i podrumski prostor od 4 m2. Cijena po kojoj je Baković kupio stan iznosi 6.079 eura, u skladu sa Obračunskom listom Uprave za imovinu.

Zanimljivo je da Uprava za imovinu u ugovoru navodi i tržišnu cijenu stana od 35.760 eura, odnosno 600 eura/m2. Bakovićev novi stan se nalazi u dijelu naselja iza supermarketa Voli, u zgradama gdje je nemoguće naći stan za manje od 1.000 eura/m2, pa nije jasno zašto je Uprava ovako jeftino procjenila njegov stan.

Kada se u računicu uzme tržišna cijena stana u tom dijelu grada (1000 eura/m2), dolazi se do zaključka da je stan koji je prodat Bakoviću vrijedio najmanje 56.000 eura, odnosno da mu je Vlada poklonila cijelih 50.000 eura.

Komentarišući vladinu stambenu politku, premijer Duško Marković je prošle godine naveo da će njegova vlada nastojati da rješavanje stambenih pitanja „ne bude privilegija, već rezultat potrebe“.

Sa druge strane, nije do kraja jasno čime se vladina komisija vodila kada je odlučila da baš Enisu Bakoviću omogući da za samo 6.000 eura riješi stambeno pitanje.

Dokumentacija na osnovu koje se donose odluke je još prije nekoliko godina proglašena tajnom, pa ni u ovom konkretnom slučaju crnogorski građani ne znaju šta je Enis Baković naveo u svom zahtjevu za rješavanje stambenog pitanja koji je uputio Komisiji.

U dokumentu do kojeg je došao Istraživački centar MANS-a se navodi da je Komisija cijenila stambene i druge prilike“ ovog policijskog službenika, ali nije jasno da li se to odnosi na kupovinu skupocjenog sata marke „Rolex“ i kupovinu kuće za odmor na Žabljaku.

Dejan Milovac

Nije prijavio suprugu u posebnom izvještaju

U kupoprodajnom ugovoru sa Upravom za imovinu Baković je naveo da je oženjen, ali u imovinskom kartonu nema podataka o njegovoj supruzi i njenim prihodima i imovini. Nakon kupovine stana pod privilegovanim uslovima, Baković je predao poseban izvještaj Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK), ali ni u tom izvještaju nije naveo uvećanje svog domaćinstva.

Milioni iz budžeta za stanove privilegovanih fiunkcionera

Nakon pritiska domaće i inostrane javnosti, Vlada Crne Gore je sredinom prošle godine objavila spisak od 96 javnih funkcionera kojima je pod povoljnim uslovima omogućeno da dođu do stana ili stambenog kredita. Radi se o periodu tokom mandata Vlade Duška Markovića, dok Komsija za stambena pitanja i dalje odbija da učini javnim podatke o tome ko je sve dobio stan prije 2016. godine.

Tako je za vrijeme mandara premijera Markovića do sada ukupno odobreno 2,6 miliona eura stambenih kredita pod povlašćenim uslovima, a u tu cijenu nije uračunato 13 stanova koji su podijeljeni privilegovanim javnim funkcionerima.

Na spisku se između ostalih nalaze, predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić, direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić, generalna direktorica za evropske integracije u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Ljiljana Simović, inače supruga potpredsjednika Vlade Milutina Simovića. Na spisku su i  predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, načelnik Odjeljenja za vojno-obavještajne poslove Miljan Perović, generalna sekretarka Vlade Nataša Pešič, te mnogi drugi

Komentari su isključeni.