Uprava za imovinu kupuje nove nekretnine, evidencija postojeće kasni više od deceniju

0

Iako već preko jedne decenije kasni sa uspostavljanjem sistema evidencije imovine koja je u vlasništvu države, Uprava za imovinu nabavlja nove poslovne prostore za smještaj državnih organa.

Samo za posljednje četiri godine, Uprava za imovinu je potrošila oko 9,5 miliona eura na kupovinu nekretnina i zakup poslovnog prostora čiji su vlasnici bliski vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i njenom šefu. Od te sume, najviše je isplaćeno grupi kompanija koje su u vlasništvu Tomislava Čelebića, poslovnog partnera predsjednika Crne Gore i prvog čovjeka DPS-a, Mila Đukanovića.

Kompanijama “Čelebić”, “Čelebić rent” i “Bussines City” Uprava za imovinu je u periodu od 2017. do 2019. godine za kupovinu i zakup poslovnog prostora isplatila čak 5.6 miliona eura. Najveći dio toga je isplaćen 2018. godine kada je Uprava kupila dva poslovna prostora vrijedna ukupno 5 miliona eura. U tenderskoj dokumentaciji se navodi da se pomenuti poslovni prostori kupuju za “potrebe državnih organa u Podgorici”.

Izvod iz jednog of ugovora sa kompanijom Tomislava Čelebića

Još jedan poslovni prostor vrijedan oko 330 hiljada eura kupljen je od Čelebića krajem prošle za potrebe Uprave policije. Od ove kompanje Uprava za imovinu je i iznajmljivala prostor, pa je po tom osnovu tokom  2016. I 2017. godine plaćeno još blizu 190 hiljada eura. Konačno, u martu ove godine je istekao još jedan ugovor o zakupu, vrijedan oko 120 hiljada eura.

Još oko 860 hiljada je otišlo kompaniji “Prohouse” koja je u vlasništvu Dušana Bana, čija porodica je u kumovskim odnosima sa prvim čovjekom DPS-a. “DAN” je ranije objavio da je ova kompanija svoj poslovni prostor rentirala za potrebe smještaja organa Ministarstva poljiprivrede.

Do kraja ove godine će trajati i ugovor o zakupu poslovnog prostora sklopljen na kompanijom “BB Solar”, vrijedan skoro 60 hiljada eura. To je drugi ugovor koji je sa kompanijom u vlasništvu sina predsjednika države, Mila Đukanovića , sklopljen od 2017. godine, čime su ukupna plaćanja ovoj firmi prešla 100 hiljada eura.

Kompaniji Bemax, jednom od najvećih podizvođača na projektu izgradnje autoputa Bar-Boljare, za zakup poslovnog prostora do sada je isplaćeno blizu 300 hiljada eura. Sa istom kompanijom, dok je epidemija virusa korona u Crnoj Gori bila na vrhuncu, ove godine je zaključen još jedan ugovor, vrijedan blizu 80 hiljada eura.

Dva ugovora o zakupu poslovnih prostora za potrebe smještaja državnih organa, vrijedna ukupno 2.1 milion eura su zaključeni sa više kompanija u vlasništvu Danila Petrovića, čija je građevinska frima “Cijevna komerce” još jedan veliki podizvođač na projektu autoputa.

Dva ugovora o zakupu ima i Žarko Burić, vlasnik kompanije “Normal Company” vrijedna preko 120 hiljada eura. Prema tenderskoj dokumentaciji, prostor je bio neophodan za smjestaj zaposlenih u ministarstvima pravde, finansija, te ljudskih i manjinskih prava.

Uprava za imovinu je poslovne prostore zakupljivala i u Bijelom Polju, pa je tako sa kompanijom u vlasništvu Himlije France, visokog funkcionera DPS-a, do sada zaključeno više ugovora, ukupne vrijednosti oko 43 hiljade eura. U prostorijama njegove kompanije se nalaze kancelarije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

Još 200 hiljada eura je otišlo iz državne kase na zakup poslovnih prostora u Nikšiću, koliiko je Uprava za imovinu dala kompanijama koje su u vlasništvu Ranka Jovovića, funkcioneru DPSa iz tog grada. U tim prostorijama, se od 2016. Godine, prema tenderskoj dokumentaciji, nalazi nikšićki Sud za prekršaje, te Uprava carina, područna jedinica za taj grad. Dio svojih poslovnih prostora, Jovović rentira i inspekcijskim organima.

Tomislav Čelebić (više kompanija) 5,645,000.00 € – Ugovori Čelebić PDF (zipovano)
Danilo Petrović (više kompanija) 2,106,000.00 € – Ugovori Cijevna Komerc PDF (zipovano)
Dušan Ban (Prohouse) 865,000.00 € – Ugovori Prohouse PDF (zipovano)
Veselin Kovačević (Bemax) 379,000.00 € – Ugovori Bemax PDF (zipovano)
Ranko Jovović (više kompanija) 193,000.00 € –  Ugovori Jovović PDF (zipovano)
Žarko Burić (više kompanija) 123,000.00 €  – Ugovori Burić PDF (zipovano)
Blažo Đukanović (BB Solar) 116,000.00€ – Ugovori BB SolarPDF (zipovano)
Himlija Franca (Mesopromet) 43,000.00 € – Ugovori Mesopromet PDF (zipovano)

Podaci koje je analizirao MANS pokazuju da je Uprava za imovinu kroz pobrojane ugovore o zakupu, pomenutim kompanijama mjesečno ukupno plaćala oko 152 hiljade eura.fasdкјллк

Troškovi smještaja državnih organa već duži niz godina predstavljaju značajnu stavku u državnom budžetu, dok je Državna revizorska institucija (DRI) u više svojih izvještaja kritikovala nedostatak pouzdanih podataka o tome šta je sve državna imovina, kao i nedovoljnu naplatu dugovanja kroz oduzimanje imovine poreskim dužnicima.

U dokumentu iz juna prošle godine pod nazivom “Uspješnost uspostavljanja, vođenja i kontrole evidencije državne imovine kod državnih organa” DRI konstatuje da i pored zakonske obaveze još uvijek nije uspostavljen jedinstveni system evidencije državne imovine, niti predviđeni registar nepokretnosti.

Nedostatak pouzdanih podataka i odsustvo regostra državne imovine je konstatovala i Svjetska banka u svom prošlogodišnjem izvještaju o javnim finansijama Crne Gore, prepoznajući ga kao jednu od prepreka za uspostavljanje efikasnog sistema računovodstva javnih finansija.

Prema Zakonu o državnoj imovini koji je donijet još 2009. godine, Uprava za imovinu je bila dužna da uspostavi registar imovine koja je u državnom vlasništvu, ali se to ni nakon više od jedne decenije nije desilo.

Direktor Uprave, Blažo Šaranović, je nedavno izjavio da ove godine testiraju sistem, te da će u martu naredne godine konačno profunkionisati jedinstveni registar državne imovine.

Dejan Milovac
Istraživački centar MANS

Milovom direktnom poslovnom partneru najviše od države

Tomislav ČelebićTomislav Čelebić je vlasnik više kompanija u Crnoj Gori, i sa aktuelnim državnim i partijskim vrhom već godinama održava bliske poslovne i privatne kontakte. Javnosti je već poznat njegov poslovni angažman u kompaniji “Univerzitats” koja gazduje Univerzitetom Donja Gorica, a u kome, kao i njegov poslovni partner, predsjednik Đukanović, ima 25% udjela. Istraživački centar je ranije ukazivao na privilegovani položaj kompanija u vlasništvu kompanije Čelebić, počev legalizacije objekata koje je ova kompanija gradila, pa sve do prodaje državnog zemljišta mimo tenderske procedure i promjene planske dokumentacije kojom su povećavani kapaciteti za izgradnju na parcelama Čelebića. Takođe, njegova kompanija se nalazi i u mreži privilegovanih korisnika koncesija za izgradnju malih hidroelektrana povezanih sa DPS-om,a ove godine je Investiciono razvojni fond je Čelebiću i njegovom partner, fudbaleru Stefanu Saviću odobrio kredit od 3 miliona eura.


Porodica Ban – Kumovske veze, keš kolateral i monopoli

Veze između vlasnika kompanije “Prohouse” i aktuelnog predsjednika države sežu do vremena kada se Đukanović pripremao da zvanično zaradi svoj zvanično prvi milion. Upravo je Dušan Ban, zajedno sa Željkom Mihajlovićem (bivšim suvlasnikom “Prohouse-a”) još  2007. godine položio keš kolateral od million ipo eura, kako bi Đukanović došao do kredita od million eura u Pireus banci. Pored toga, Dušan i Dejan Ban su još 2004. Godine od Fonda PIO za oko million eura kupili tadašnji državni monopol kompaniju “Pomorski saobraćaj” koja danas ostvaruje milionske prihode.


Hotelske privatizacije i unosni ugovori sa Upravom policije

Žarko Burić je vlasnik više građevinskih i hotelskih kompanija u Crnoj Gori. Veći dio svog hotelskog biznisa, Bureć je započeo kada je Vlada Crne Gore, još 2006. godine, prodala većinski državni paket akcija UTIP “Crna Gora”, u okviru kojeg su bili kamp i hotel “Zlatica”, kao i hoteli “Ljubović” i “Crna Gora” za 4.760.000 eura Burićevoj “Normal company”. Uprava policije, je nekoliko godina kasnije  za potrebe SAJ-a od Burića ponovo kupila kamp “Zlatica” i to za čak 8,3 miliona eura. Na čelo uprave policije je te 2006. godine došao Veselin Veljović, sa kojim Burića takođe vezuju kontraverze o prodaji stana direktoru policije daleko ispod tržišne cijene.


Energetika i porodični smisao za biznis

Blažo Đukanović, sin predsjednika države i prvog čovjeka DPS-a, svoj biznis je do sada gradio zahvaljujući nespornom uticaju svog oca, ali i kapitalu svog strica, kontraverznog biznismena, Aca Đukanovića. Osim tendera za nabavku poslovnih prostora, kompanije mlađeg Đukanovića su nerijetko pobjednici u javnim nabavkama i drugih preduzeća. Ipak, najunosniji posao koji se vezuje za njega se odnosi na koncesije za proizvodnju struje iz takozvanih održivih izvora.


Biznis uz partijsku knjižicu i donacije

Ranko Jovović i Himlija Franca, funkcioneri DPS-a su tokom kampanje za parlamentarne iznore u novcu pomagali svoju partiju, što očigledno nije bila prepreka da upravo njihove kompanije pobijede na tenderima Uprave za imovinu. Ono što povezuje ova dva DPS privrednika sui  izdašni krediti u milionskim iznosima koje im je obezbjeđivao državni IRF.


Šampioni autoputa i državnih tendera

Iza Bemaxa, najveće državne kompanije zvanično stoji Veselin Kovačević, koji je kompaniju izgradio dobrim dijelom zahvaljujući vrijednim državnim ugovorima. Među najvećim u njihovom portfoliju je svakako onaj za izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljere. Bemax je u ovaj posao ušao zahvaljujući činjenici da javnog tendera za podizvođače nije bilo, već su oni birani u dogovoru između kineskog CRBC ai Ministarstva pomorsta i saobraćaja, kao investitora. Podaci koje je ranije objavio MANS pokazuju da samo ovoj kompaniji ide oko 60% vrijednosti svih podizvođačkih ugovora na ovom projektu. Upravo je Bemax angažovan i za izgradnju čuvene “zaboravljene” petlje na Smokovcu, vrijedne 8,5 miliona eura.


Poreski dug (ni)je prepreka za dobijanje državnih tendera

Milionski dug za porez nije nikakva prepreka za kompanije u vlasništvu Danila Petrovića da učestvuju i dobijaju na državnim tenderima. Uprkos dugu od preko million eura po osnovu poreza, prema podacima ministarstava finansija i saobraćaja i pomorstva, kompaniji Cijevna Komerc je za izvedene radove na autoputu isplaćeno blizu 35 miliona eura. Isti podaci pokazuju da je odobren povraćaj akcija od ovog posla u iznosu od oko 1,1 milion eura. Kompanija “Cijevna komerc” je ranije Duško Knežević označio kao jednu od crngorskih kompanija koje su nelegalno finansirale kampanju DPS-a tokom prethodnih izbora.

Komentari su isključeni.