Vanredni programi državne pomoći u izbornom periodu

0

Vlada Crne Gore je nakon raspisivanja parlamentarnih izbora aktivirala dva projekta finansijske podrške preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima, koji se odnose na modernizaciju poslovanja i povećanje zapošljavanja kroz poboljšanje inovativnosti. Ukupan iznos državne pomoći opredijeljen za projekte pokrenute u izbornom periodu iznosio je 130 hiljada eura.

Prvi projekat za koji je konkurs otvoren 12. avgusta 2016. godine, odnosno mjesec nakon raspisivanja izbora, predviđao je pružanje državne pomoći preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u procesu modernizacije industrije, za šta je opredijeljen budžet u iznosu od 100 hiljada eura eura. U konkretnom slučaju radilo se o pilot projektu, odnosno on ranije nije nikada realizovan.

Ministarstvo ekonomije i Investiciono-razvojni fond, koji su bili zaduženi za realizaciju projekta, taj program državne pomoći su pripremili još u maju 2016. godine, ali je on aktiviran tek u avgustu, kada je predizborna kampanja već počela. Otvaranju konkursa za dodjelu sredstava prethodilo je zaključivanje Protokola o saradnji između Ministarstva ekonomije i Investiciono razvojnog fonda početkom avgusta, dakle nakon raspisivanja izbora. Iznosi državne pomoći bili su od pet do 20 hiljada eura.

Projekat je omogućio učešće bespovratnih državnih sredstava u nabavci opreme za preduzetnike, mikro i mala preduzeća u vrijednosti do 20 odsto od njene vrijednosti, dok je država srednjim preduzećima mogla dodijeliti do 10 odsto sredstava za nabavku opreme. Ostatak sredstava neophodnih za modernizaciju industrije finansirao je Investiciono razvojni fond kroz kreditne aranžmane do 70 odsto vrijednosti nabavke za mala i 60 odsto za srednja preduzeća.

Konkurs za drugi projekat Ministarstvo ekonomije je raspisalo početkom septembra 2016. godine, a potom ga početkom oktobra zatvorilo, svega desetak dana prije održavanja parlamentarnih izbora. Projekat se odnosio na unaprjeđenje inovativnosti u sektoru prerađivačke industrije za šta je bio opredijeljen budžet od 30 hiljada, dok se jednom preduzeću moglo dodijeliti maksimalno 2,5 hiljada.

Kompletnu studiju slučaja možete preuzeti OVDJE

Komentari su isključeni.